Συγγραφέας / Εισηγήτρια Σεμιναρίων και Μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής σε Παιδιά και Ενήλικες.
Πώς-τι-γιατί; Writing tips
Ο μαγικός κόσμος της γραφής ξεκινάει…
…με μια λέξη τη φορά!
Ξεκινήστε να γράφετε την πρώτη λέξη που σας έρχεται στο νου, χωρίς να σκέφτεστε. Συνεχίστε με την επόμενη λέξη και την επόμενη και πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι έχετε γράψει μία ολόκληρη πρόταση! Αυτό ήταν. Το συναρπαστικό ταξίδι της γραφής ξεκινά. Επιβιβαστείτε!!! Μην σας νοιάζει εάν δεν βγάζει νόημα ή δεν φαίνεται ενδιαφέρον. Κανείς δεν γεννήθηκε και άρχισε να τρέχει, παρά ξεκίνησε μπουσουλώντας.
…με διάβασμα!
Το διάβασμα βελτιώνει τη συγγραφή γιατί μας φέρνει σε επαφή με συγγραφείς και τις τεχνικές τους. Παρατηρήστε πώς πλέκεται η ιστορία, πώς εξελίσσεται και πώς τελειώνει. Αυτό θα διευρύνει την οπτική σας. Παρόλα αυτά όμως, μην προσπαθήσετε να γράψετε ακριβώς όπως το βιβλίο που διαβάσατε αλλά πειραματιστείτε ώστε να βρείτε το δικό σας στυλ και τη δική σας φωνή.
…ά πρόσωπο ή γ΄ πρόσωπο;
Γράφουμε την ιστορία μας σαν να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές (εγώ), ή σαν να τη διηγούμαστε εκ μέρους κάποιου άλλου (αυτός); Αυτό θα το αποφασίσετε δοκιμάζοντας και πειραματίζοντας. Ίσως σας φαίνεται πιο εύκολο να γράφετε αρχικά στο εγώ, μη διστάσετε. Ο,τιδήποτε διευκολύνει την έκφραση και προχωράει την ιστορία σας είναι σωστό. Πειραματιστείτε με μία μικρή ιστορία πρώτα στο εγώ και μετά στο αυτός. Το αποτέλεσμα θα κρίνει.
…δημιουργική έκφραση του εαυτού μας.
Κάποιοι άνθρωποι τραγουδούν, κάποιοι χορεύουν, άλλοι ζωγραφίζουν, άλλοι μαγειρεύουν, άλλοι πλέκουν κλπ κλπ… και κάποιοι γράφουν! Κάτι τόσο φυσιολογικό και αυθόρμητο, δεν πρέπει να περιορίζεται. Μην εμποδίζετε την δημιουργικότητά σας, αφήστε τη να βγει στο χαρτί. Είναι εκτονωτικό και λυτρωτικό συνάμα. Αν την εμποδίσετε, αν εγκαταλείψετε τη γραφή ως έκφραση, όλη αυτή η δημιουργικότητα που υπάρχει κρυμμένη μέσα σας, πού θα βγει;
…είναι διασκεδαστικό!
Όπως το σπορ για κάθε αθλητή, έτσι και η συγγραφή είναι ένα χόμπι που όλοι ξεκινήσαμε γιατί το απολαμβάνουμε. Μπορεί να έχει δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα, αποτυχίες πολλές και μέρες που θέλουμε να το εγκαταλείψουμε (και πιθανόν το κάνουμε). Υπάρχουν όμως και οι μέρες που αισθανόμαστε σπουδαίοι, οι μέρες που οι ιδέες έρχονται σαν καταιγίδα στο μυαλό μας και βγαίνουν όμορφα στο χαρτί. Δεν έχει σημασία λοιπόν, πόσα πάνω και κάτω θα έχουμε, γιατί τελικά γράφουμε γιατί είναι διασκεδαστικό. Μην αφήσετε τη συγγραφή να μετατραπεί σε κάτι αρνητικό.
…δεν χρειάζεται μέτρημα
Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να γράφετε 3.000, 5.000 λέξεις την ημέρα, κάθε μέρα της εβδομάδας! Ξεκινήστε γράφοντας αργά, λίγες λέξεις τη φορά και οι λέξεις θα γίνουν προτάσεις πολύ σύντομα, ώσπου κάποια στιγμή θα γράφετε εκατοντάδες λέξεις την ημέρα.
…με ευχάριστη ματιά
Να ξεκινήσετε γράφοντας για κάτι που σας ευχαριστεί, που σας προκαλεί χαρά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια ψυχική ευφορία, η οποία θα καλύψει το άγχος και το φόβο της συγγραφής καθώς η ίδια η ιστορία θα σας παρασύρει στο ρυθμό της.
…έμπνευση
Έμπνευση! Πού τη βρίσκουμε; Πώς την καλούμε; Η έμπνευση βρίσκεται παντού τριγύρω μας και το μόνο που περιμένει από εμάς είναι να την αφήσουμε να μας κατακλύσει. Ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα χαμόγελο, ένα μικρό λουλούδι, το άγγιγμα ενός παιδιού, μια ματιά, ένα βάζο, μία λέξη (σαν αυτές που δίνω εγώ για τα παραμύθια σας!!!), όλα αυτά λοιπόν, μπορούν να ενεργοποιήσουν την έμπνευση.
Απλώς αφεθείτε και αφουγκραστείτε!
… Πώς να αρχίσω μια ιστορία
Πώς να αρχίσω μια ιστορία για να έχει ενδιαφέρον, ώστε να θελήσει ο αναγνώστης να συνεχίσει να διαβάζει;
-Γράψτε μια δυνατή πρόταση για άνοιγμα της ιστορίας, ώστε να «αρπάξετε» τον αναγνώστη. Πρέπει να είναι καλά στοχευμένη και να δίνει τον τόνο, εισάγοντας τον αναγνώστη στην ιστορία.
-Συνδέστε τον αναγνώστη με έναν χαρακτήρα.
Σημαντικό είναι στην αρχή της ιστορίας να συνδέσετε συναισθηματικά τον χαρακτήρα σας με τον αναγνώστη. Αν ο αναγνώστης ενθουσιαστεί με τον χαρακτήρα θα θελήσει να μάθει περισσότερα γι’ αυτόν. Δείξτε μια αδυναμία του, μια εικόνα του κλπ.
– Δημιουργήστε ίντριγκα.
Δημιουργείτε περισσότερα ερωτήματα, δίνετε λιγότερες απαντήσεις.
– Προκαλέστε ένα συναίσθημα.
Η πρόκληση συναισθήματος έχει σκοπό να κάνει τον αναγνώστη να νιώσει κάτι. Βάλτε τον αναγνώστη σε μια συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση. Αν ο αναγνώστης το αισθανθεί αληθινό, τότε θα καθηλωθεί και θα ασχοληθεί με την συνέχεια της ιστορίας.
… Γράψτε με πάθος
Βάλτε την καρδιά και την ψυχή σας στο βιβλίο σας, στην ιστορία σας. Μπείτε στην ψυχή των ηρώων σας, νιώστε τους σαν να είναι φίλοι σας, μπείτε στη ζωή τους, ζήστε μαζί τους, γελάστε μαζί τους, ονειρευτείτε μαζί τους. Όσο πιο πολύ παθιαστείτε μαζί τους, τόσο πιο πολύ θα αφεθείτε να σας παρασύρει η συγγραφή και έτσι θα το ευχαριστηθείτε. Και αυτή η ευχαρίστηση θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο χαρτί και στην ιστορία σας.
… Να προχωράτε
Αυτό που κάνετε, που συνεχίζετε να γράφετε, είναι σπουδαίο και απίστευτα γενναίο, γιατί η συγγραφή είναι δύσκολη και επίπονη. Απαιτεί κόπο, πόνο και κάποιες φορές οδηγεί σε αδιέξοδα. Παρ’ όλα αυτά όμως, εσείς συνεχίζετε να προχωράτε. Να είστε λοιπόν, ευγενικοί και καλοί με τον εαυτό σας γιατί το αξίζετε. Κάνετε σπουδαία δουλειά. Να προχωράτε με θάρρος, κι ας υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, κι ας υπάρχουν στιγμές που αμφισβητείτε εντελώς και εξολοκλήρου ότι μπορείτε να γράφετε. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλους κάποια στιγμή. Να προχωράτε!!! Κι αν καμιά φορά πέφτετε, πάντα υπάρχει κάποιος να σας βοηθήσει να σηκωθείτε. Τις 99 από τις 100 φορές αυτός είναι ο δυνατός σας εαυτός!
… ένα μικρό κόλπο
Όταν τίποτα δεν έρχεται, καμία ιδέα δεν παρουσιάζεται, αντί να κοιτάτε δυστυχείς την οθόνη του υπολογιστή ή το χαρτί, κάντε ένα μικρό κόλπο. Γράψτε επί δέκα λεπτά ασταμάτητα ό,τι καλό ή κακό συνέβη κατά τη διάρκεια της μέρας σας. Γράψτε τα όλα. Όταν τελειώσετε, διαβάστε το και μετά διαλέξτε τυχαία τέσσερις λέξεις από αυτές που υπάρχουν στο κείμενο και φτιάξτε μια ιστορία χρησιμοποιώντας τες. Είναι σίγουρο ότι θα φύγει το μπλοκάρισμα που νιώθατε και μια όμορφη ιστορία θα προκύψει. Ακόμη κι αν δεν είναι τέλεια όμως, ο στόχος θα έχει επιτευχθεί κι εσείς θα έχετε αρχίσει να γράφετε!
… καλοδεχούμενα τα λάθη
Πρέπει να επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει λάθη όταν γράφετε. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε τέλειοι, να ξέρουμε την τέλεια γραμματική και ορθογραφία, την τέλεια σύνταξη. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να γράψει την ιδέα, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας και στη συνέχεια κάνετε την επιμέλεια. Τότε θα εντοπίσετε πιο εύκολα και χωρίς το άγχος της γραφής τα λάθη και θα τα διορθώσετε. Υπάρχουν και οι επιμελητές άλλωστε που επιμελούνται το κείμενο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην νιώθετε άσχημα αν κάτι δεν σας φαίνεται συντακτικά σωστό την ώρα που γράφετε. Συνεχίστε και ολοκληρώστε. Θα το διορθώσετε μετά, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να βγει αυτό που θέλετε να πείτε. Καλοδεχούμενα τα λάθη λοιπόν, εν ώρα συγγραφικού οίστρου.
… ο Αύγουστος
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και στη ζωή του συγγραφέα κατέχει ξεχωριστή θέση. Είναι κατά κάποιον τρόπο διφορούμενος μήνας και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί. Σαν κατεξοχήν μήνας διακοπών παρέχει στον συγγραφέα το τέλειο άλλοθι για να σταματήσει για λίγο να γράφει. Του επιτρέπει να ξεκουραστεί, να απέχει από όλα, να κάνει κι εκείνος διακοπές. Είναι ο μήνας που όλα υπολειτουργούν και όλοι είναι σε διάθεση διακοπών. Οπότε, ένας συγγραφέας που δεν γράφει, δεν χρειάζεται να κατηγορεί τον εαυτό του, γιατί αυτός είναι ο χρόνος του για ξεκούραση. Από την άλλη πλευρά όμως, ο Αύγουστος μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά πολύτιμος για τον συγγραφέα, μιας και έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του να γράψει, να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο δημιούργημά του, χωρίς τη δουλειά να τον πιέζει και να τον εμποδίζει (εάν υποθέσουμε ότι κάνει και κάτι άλλο εκτός από το απαιτητικό, κουραστικό και αδηφάγο επάγγελμα της συγγραφής). Οπότε, ο Αύγουστος είναι ιδανικός μήνας για τους συγγραφείς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Σας εύχομαι λοιπόν, έναν υπέροχο δημιουργικό (με συγγραφή ή όχι) Αύγουστο!!!
… Ιδέα μοναδική;
Υπάρχει άραγε αυτή η ιδέα, η μοναδική; Μια ιδέα που να την έχετε σκεφτεί μόνο εσείς και να μην την έχει σκεφτεί και γράψει κανείς άλλος πριν; Χμ, μάλλον όχι, αν σκεφτούμε ότι λίγο πολύ έχουν γραφτεί τα πάντα από την εποχή του Ομήρου αναλογιζόμενοι ότι όλοι γράφουμε για τα πρωταρχικά και αιώνια ένστικτα του ανθρώπου. Εκατομμύρια ιστορίες έχουν γραφτεί πάνω σε κάθε ιδέα. Δεν υπάρχει καμία ιστορία που να βασίζεται στη μοναδικότητα και στην αυθεντική σύλληψη. Δεν υπάρχει παρθενογένεση στη συγγραφή. Οπότε, σίγουρα θα βρούμε πολλές ιστορίες πάνω σε κάθε ιδέα που μπορεί να έχουμε, αλλά τι σημαίνει αυτό; Εκείνο που πρέπει μόνο να μας απασχολεί και να σκεφτόμαστε είναι ο ρόλος ο δικός μας πάνω στην κάθε ιδέα, στην κάθε ιστορία. Βλέπετε, εξαρτάται από μας και μόνο πώς θα παρουσιαστεί η κάθε ιστορία και αυτό ακριβώς είναι που την κάνει ξεχωριστή και μοναδική. Είναι η δικιά μας ματιά που διαμορφώνει τα πάντα. Είναι ο δικός μας τρόπος γραφής που θα κάνει την ιστορία μας να ξεχωρίσει. «Κανένας άλλος δεν μπορεί να γράψει την ιστορία σου όπως μπορείς εσύ!» Και, στο τέλος, αυτό είναι και το μόνο που μετράει.
Πώς θα γνωρίσουμε καλύτερα τον ήρωά μας;
Μην υποτιμάτε την καλοσύνη…
Οι προβληματικοί τύποι, οι τύποι που έχουν ψεγάδια και ατέλειες, όπως και οι τύποι που βρίσκονται ανάμεσα στο καλό και στο κακό, που δεν παίρνουν ξεκάθαρα θέση αλλά άλλοτε κάνουν πολύ κακό για να παρουσιαστούν καλοί ή αντίθετα, όλοι αυτοί λοιπόν, είναι ιδανικοί σε μια πλοκή. Πώς προσεγγίζουμε όμως όσο το δυνατόν καλύτερα τους ήρωές μας για να καταφέρουμε να τους παρουσιάσουμε και στους αναγνώστες μας όσο το δυνατόν σαφέστερα; Εδώ λοιπόν, είναι που δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δύναμη της καλοσύνης. Αν έχουμε έναν ήρωα που είναι καλός, οι αναγνώστες θα τον αγαπήσουν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αγαπήσουμε κι εμείς τον ήρωά μας. Δεν ερωτευόμαστε έναν ήρωα επικριτικό, αγενή και σαρκαστικό αλλά αυτόν που πίσω από όλα αυτά κρύβει μια τεράστια καρδιά και μια αληθινή καλοσύνη. Χρησιμοποιείστε την καλοσύνη του ήρωα, την καλά κρυμμένη καλοσύνη του, ώστε να κάνετε την ανατροπή και να συγκινήσετε τους αναγνώστες σας. Η ταύτιση που θα έχουν μαζί του, θα κάνει την ιστορία σας συγκλονιστική και αξέχαστη.
Είναι εντάξει…
- Να γράφεις μόνο για τον εαυτό σου
- Να μην μοιράζεσαι το κείμενό σου με όλον τον κόσμο
- Να γράφεις βιωματικές ιστορίες
- Να γράφεις φανταστικές ιστορίες
- Να γράφεις μόνο ένα είδος
- Να μην γράφεις κάθε μέρα
- Να έχεις μία κακή μέρα συγγραφής
- Να γράφεις αργά
- Να αμφιβάλεις για τον τρόπο γραφής σου
- Να ζητάς υποστήριξη
- Να γιορτάζεις τις επιτυχίες σου
Ώρα για ταινία…
Δείτε την αγαπημένη σας Χριστουγεννιάτικη ταινία και στη συνέχεια γράψτε μία παραλλαγή του τέλους της. Με απόλυτη ελευθερία, χωρίς κανέναν περιορισμό ή ενδοιασμό, αλλάξτε το τέλος της αγαπημένης σας ταινίας. Πέρα από την ευχαρίστηση της δημιουργίας, θα νιώσετε και μια πρωτόγνωρη αίσθηση απελευθέρωσης, καθώς θα έχετε αποδομήσει, με τον δικό σας μοναδικό τρόπο, κάτι αγαπημένο. Αυτή η μικρή «επανάσταση» θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα όρια του εαυτού σας και να ανακαλύψετε νέους δρόμους έμπνευσης και δημιουργίας!
Μια νέα αρχή…
Για τη νέα χρονιά, ας ξεκινήσουμε με κάτι διαφορετικό και πρωτόγνωρο ως προς το αντικείμενο της γραφής. Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε να γράψετε ένα νέο είδος, κάτι που πιστεύετε ότι δεν σας ταιριάζει και ότι δεν θα τα πηγαίνατε και τόσο καλά; Ας πούμε, αν γράφετε διηγήματα, να δοκιμάσετε να γράψετε ένα παραμύθι, ή αν γράφετε παραμύθια ένα ιστορικό διήγημα; Να δοκιμάσετε ένα αστυνομικό διήγημα, ένα διήγημα του φανταστικού, ένα οδοιπορικό, ένα ποίημα; Μπορεί να σας ακούγετε δύσκολο και απίθανο, αλλά μπορεί και να εκπλαγείτε. Δοκιμάζοντας νέα είδη, ελευθερώνεται ο τρόπος γραφής αφενός και αφετέρου έρχεστε σε επαφή με κάτι διαφορετικό που μπορεί τελικά να σας ταιριάζει καλύτερα από τα προηγούμενα. Μόνο ωφελημένοι θα βγείτε από αυτή τη διαδικασία, διότι, αν μη τι άλλο, θα έχετε ζήσει μια διαφορετική περιπέτεια! Δοκιμάστε!
Αντιστροφή…
Ξεκινάτε να γράψετε μία σκηνή, την οποία έχετε σκεφτεί πολύ καλά, αλλά καθώς προχωράτε διαπιστώνετε πως δεν λειτουργεί όπως το είχατε σκεφτεί. Η σκηνή δεν βγαίνει με τίποτα. Τότε, τι κάνετε; Αντιστρέψτε τα πάντα! Γράψτε τη σκηνή ακριβώς αντίθετα από ό,τι είχατε σκεφτεί. Δείτε το σαν άσκηση, με φρέσκια ματιά κι αυτό θα σας οδηγήσει σε εντελώς νέα μονοπάτια. Θα είναι μια αποκάλυψη που θα σας εκπλήξει! Δοκιμάστε το!
Ο χρόνος!
Δώστε προσοχή στον χρόνο που περνάει ανάμεσα στις σκηνές της ιστορίας σας, αλλά και στο σύνολό της γενικά. Πρέπει να υπολογίζετε πόσος χρόνος πέρασε από σκηνή σε σκηνή ή εάν ο χαρακτήρας ταξιδεύει ή κάνει φλας μπακ ενδιάμεσα στην αφήγηση. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση, γιατί ο αναγνώστης θα μπερδευτεί και θα απογοητευτεί.
Ξαναγράψε το κείμενό σου ή ένα κεφάλαιο από αυτό, υπό νέο πρίσμα. Ξεκίνα από το τέλος προς την αρχή, άλλαξε τους κεντρικούς ήρωες και τις αντιδράσεις τους. Θα δεις πως έχουν μια νέα ιστορία, πολύ διαφορετική, να πουν!
Όταν θέλετε να μεγαλώσει η ιστορία σε περιεχόμενο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το επιτύχετε. Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε:
1ο μέρος:
- Προσθέστε περισσότερες λεπτομέρειες: Περιγράψτε τους χαρακτήρες, τοπία και γεγονότα με περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό θα δώσει ζωντάνια και πλούσιο περιεχόμενο στην ιστορία σας.
- Αναπτύξτε τους χαρακτήρες: Εστιάστε στην εξέλιξη και την ανάπτυξη των χαρακτήρων σας. Δείξτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Αυτό θα προσθέσει πολυπλοκότητα και ενδιαφέρον στην ιστορία.
Όταν θέλετε να μεγαλώσει η ιστορία σε περιεχόμενο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το επιτύχετε. Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε:
2ο μέρος:
- Δημιουργήστε παράλληλες πλοκές: Εισάγετε παράλληλες πλοκές που συνδέονται με την κεντρική ιστορία. Αυτό μπορεί να προσθέσει αγωνία, μυστήριο ή ανατροπές στην αφήγηση.
- Προσθέστε διαλόγους: Οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων μπορούν να αποδώσουν ένταση και να αναπτύξουν την ιστορία. Προσπαθήστε να δώσετε στους χαρακτήρες σας ιδιαίτερες φωνές και προσωπικότητες μέσω των διαλόγων τους.
Όταν θέλετε να μεγαλώσει η ιστορία σε περιεχόμενο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το επιτύχετε. Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε:
3ο μέρος:
- Εισάγετε υπο-ιστορίες: Μπορείτε να προσθέσετε μικρές υπο-ιστορίες ή αναδρομές που αναφέρονται σε παρελθόντα γεγονότα ή χαρακτήρες. Αυτό θα εμπλουτίσει τον κόσμο της ιστορίας σας και θα προσφέρει περισσότερο βάθος.
- Αυξήστε την αγωνία: Δημιουργήστε εμπόδια, ανατροπές και αναμενόμενα γεγονότα που θα αυξήσουν την αγωνία και την ανυπομονησία του αναγνώστη για τη συνέχεια της ιστορίας.
Όταν θέλετε να μεγαλώσει η ιστορία σε περιεχόμενο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το επιτύχετε. Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε:
4ο μέρος:
- Δώστε έμφαση στις συνήθειες των βασικών χαρακτήρων: Κάποιοι μπορεί να έχουν συγκεκριμένες χαρακτηριστικές συνήθειες που καλό θα ήταν να τις αναπτύξετε.
- Προοικονομείτε την εξέλιξη της υπόθεσης: Αφήνετε ίχνη αποκαλύπτοντας ελάχιστα πράγματα για την εξέλιξη, χωρίς όμως να το παρακάνετε.
Δημιουργείστε δραστήριους χαρακτήρες.
Όταν δημιουργείτε έναν χαρακτήρα, σιγουρευτείτε ότι θα είναι δραστήριος. Φτιάξτε τον έτσι ώστε να έχει επιλογές στη ζωή του, διλήμματα και να έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες αποφάσεις. Να είναι ενεργός και όχι παθητικός. Αν απλώς αφήνεται στην ηρεμία του και είναι προβλέψιμος, τότε θα είναι και αδιάφορος.
Η συγγραφή είναι μια αργή και επίπονη διαδικασία.
Η συγγραφή είναι μια αργή και επίπονη διαδικασία, με βέβαιο όμως αποτέλεσμα, αυτό της βελτίωσης. Όσο περισσότερο γράφετε και δοκιμάζετε το ύφος σας, όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο καλύτεροι θα γίνεστε. Κάποια στιγμή θα βρείτε τη φωνή σας, τη γραφή σας. Αυτό είναι σίγουρο. Όλοι οι συγγραφείς που θαυμάζετε ξεκίνησαν κάπως έτσι και με συνεχή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή έφτασαν να γίνουν σπουδαίοι. Μην εγκαταλείπετε λοιπόν, την προσπάθεια νιώθοντας ότι δεν τα καταφέρνετε. Το τέλος θα σας δικαιώσει. Θα γίνετε σίγουρα καλύτεροι!
Η συγγραφή είναι μια πολύ σκληρή και απαιτητική δουλειά.
Η συγγραφή είναι μια πολύ σκληρή και απαιτητική δουλειά και οι συγγραφείς πρέπει να είναι πάντα σε διαδικασία επιμόρφωσης. Είτε μέσα από το διάβασμα, είτε μέσα από ασκήσεις δημιουργικής γραφής, είτε από σεμινάρια, διαλέξεις και οτιδήποτε άλλο παρεμφερές, πρέπει συνεχώς να επιμορφώνονται και να εξελίσσονται. Η γνώση δεν πρέπει να σταματά ποτέ!
Ανατροπές!
Όσο περισσότερες ανατροπές, τόσο καλύτερα! Κρατείστε το ενδιαφέρον αμείωτο με τις ανατροπές. Ο τελειομανής ήρωας να εξελιχθεί σε ανικανοποίητο ψυχασθενή. Ο αφοσιωμένος σε εμμονικό. Ο οπτιμιστής σε φαντασιόπληκτο. Ο πιστός σε έρμαιο εκμετάλλευσης, κλπ. Ανατροπές!
Γράψτε όσο πολύ και όσο συχνά σας κάνει ευτυχισμένους!
Δοκιμάστε πολλές και διαφορετικές τεχνικές γραφής μέχρι να βρείτε εκείνη που σας ταιριάζει.
Πώς να ξεκινήσω μία ιστορία; Υπάρχουν πολλοί τρόποι, ας δούμε κάποιους:
- Ξεκινήστε να παρουσιάζετε τον πρωταγωνιστή μιλώντας για το παρελθόν του.
- Δώστε πολύτιμες πληροφορίες για κείνον μέσω αυτής της αναδρομής με μία έντονη σκηνή που ο πρωταγωνιστής βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Στείλτε μας τις ερωτήσεις – απορίες σας σχετικά με τη συγγραφή και εμείς, με χαρά, θα προτείνουμε τρόπους και λύσεις, ώστε να γίνει το μαγικό ταξίδι σας πιο εύκολο!